Mamak Belediyesi’ni uyarıyoruz: Gazeteci düşmanı tutuma derhal son verin!

Mamak Belediyesi’nin işini yapan gazetecilere yönelik sözlü ve fiziksel tacizini kınıyoruz. Özel kolluk amirleri ve memurlarının görevi, kamuya açık alandaki etkinlerde haber takibi yapan gazetecileri engellemek değildir. Sürece yönelik yasal süreç başlatacağımızı ve sürecin takipçisi olacağımızı meslektaşlarımıza ve kamuoyuna duyururuz.

Serbest gazeteci ve ÇGD Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Efekan Akyüz, Rauf Denktaş Parkı’nda yaptığı haber takibi sırasında Mamak Belediyesi’ne bağlı Zabıta ekiplerinin fiziki müdahalesi ve sözlü tacizine maruz bırakılmıştır. Haber alanından özel kolluk zoruyla çıkarılan Akyüz, “karakola” götürülmekle tehdit edilmiştir. Görevini yapan gazetecileri alıkoymak ve görevini yapmasını engellemek özel kolluk amirleri ve memurlarının görevi değildir. Türkiye de dahil, çok sayıda ülkenin tanıdığı Uluslararası Basın Kartı (IFJ) sahibi Akyüz’e kimlik soran zabıta amir ve memurlarına, durdurma ve kimlik sorma yetkilerinin bulunmadığını ve suç işlediklerini hatırlatırız. Zabıta Müdürü’nün basın kartı sorma hakkı olmadığı gibi, iktidarın “makbul” görmediği meslektaşlarımızın basın kartına yönelik engellemelere maruz bırakıldığı da unutulmamalıdır.

Akyüz’ün yaşadığı bu engelleme, mesleğimize yönelik saldırıların ülkenin kılcal damarlarına kadar işlediği vahim tablonun bir örneğidir. Gazetecilik faaliyetini engellemek yurttaşların haber alma hakkını engellemektedir. Basın mensuplarına karşı sürdürülen sistematik kötü muameleye karşı tavrımız nettir. Bu durumlar karşısında mesleği ve meslektaşlarımızı savunmaya devam edeceğiz.

Haber takibi sırasında hakarete uğrayan ve engellenmek istenen Efekan Akyüz’e geçmiş olsun diyor, tüm meslektaşlarımızı yaşananlara tepki göstermeye davet ediyoruz.

Yetkisiz işlem yaptıkları görüntüyle sabit olan özel kolluk amirleri ve memurları hakkında hukuki süreç başlatacağımızı ve sürecin takipçisi olacağımızı üyelerimiz, meslektaşlarımız ve tüm kamuoyuna duyururuz.

Çağdaş Gazeteciler Derneği
Ankara Şubesi