Medya, Toplum ve Cumhurbaşkanlığı Seçimi konulu açıkoturum

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Türk toplumunun bu yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine yaklaşımının tartışıldığı “Medya, Toplum ve Cumhurbaşkanlığı” konulu bir sempozyum düzenledi. Sempozyumda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına karşı CHP’nin sine-i millet önerisi de gündeme geldi.

ÇGD’nin gazeteci Uğur Mumcu’yu anma etkinlikleri kapsamında Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlediği sempozyuma eski DSP Milletvekili Uluç Gürkan, ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raşit Kaya, Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Fikret Bila ile Radikal Gazetesi Ankara Temsilcisi Murat Yetkin katıldı. Ahmet Abakay’ın yönettiği sempozyumda Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına karşı CHP’nin sine-i millet çıkışını değerlendiren Gürkan, sine-i milletin sonuç getirecek bir parlamenter girişim olduğunu söyledi. Sine-i milllete mart ayından önce gidilmesi gerektiğini ifade eden Gürkan, “Sine-i millet kullanılmazsa sonradan çok pişman olacağımız bir öneridir” dedi. Eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun yapılabilmesi için en az 367 milletvekilinin TBMM’de bulunması gerektiğinin yönelik sözlerinde de gerçeklik payı bulunduğunu ifade eden Gürkan, Meclis’in diğer bazı kararlarında da nitelikli çoğunluk şartı bulunduğuna dikkat çekti.

Solda birliği de değerlendiren Gürkan, birlik için herkesin bedel ödemeye hazır olması gerektiğini belirterek, bir araya gelen sol partilerin ittifak için CHP’ye baskı uygulaması gerektiğini kaydetti.

Daha sonra söz alan Kaya, Turgut Özal’ın cumhurbaşkanlığı döneminden beri tartışılan başkanlık sisteminin Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığının ardından yeniden gündeme gelebileceğini ifade etti. 2002 seçimleri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kaya, halkın cumhurbaşkanlığı seçimlerinde etkin olabilmesi için örgütlenmesi gerektiğine işaret etti.

Bila ise sempozyumda yaptığı konuşmada, halkın Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına ve erken seçime karşı dikkat çekici bir tepkisi olmadığını, medyanın da bu durumu yansıttığını söyledi.Bila,”Sanki üzerlerinde görev yokmuş gibi bir sessizlik var” dedi. Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığının siyasi meşruiyet tartışmalarına konu olacağını ifade eden Bila, Erdoğan’ın başbakanlığından hoşnut olan toplum kesimlerinin ise mevcut durumun sürdürülmesinden yana olduğunu kaydetti.

Yetkin de iktidarların belirlenmesinde medyaya rol atfedilmesini eleştirerek, Erdoğan ile Bülent Ecevit’in medyanın açık desteğini almamasına rağmen başbakan olmasını örnek gösterdi. Yetkin, cumhurbaşkanının Anayasa Mahkemesi, YÖK ve Yargıtay gibi anayasal kurumların atama yetkisini örnek göstererek, cumhurbaşkanlığının sadece temsili bir kurum olmadığını vurguladı.”


Tarih:

Etiketler: